Papež kázal o tom, jak v dějinách působí láska Boží

13.1.2014 

Boží láska napravuje naše pochybení, dějiny nás hříšníků, protože nás neopouští nikdy, ani když tuto lásku nechápeme – konstatoval papež v homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty na první pondělí liturgického mezidobí.
Ježíš povolává Petra, Ondřeje, Jakuba a Jana během rybolovu, a oni hned odkládají sítě a následují Jej. V komentáři k dnešnímu evangeliu (Mk 1,14-20) papež zdůraznil, jak Pán připravuje svoje učedníky na jejich poslání. „To je vlastní Bohu, Boží lásce – řekl – totiž připravovat cesty... připravovat naše životy a každého z nás. Nečiní z nás křesťany spontánním rozením. On připravuje. Chystá nám cestu. Připravuje náš život již dávno“:

Zdá se tady, že Šimon, Ondřej, Jakub a Jan byli definitivně vyvoleni. Byli definitivně vyvoleni. Nebyli však v této chvíli definitivně věrní! Po tomto vyvolení chybovali, kladli Pánu nekřesťanské nabídky, zapírali Pána. Petr obzvláště, ostatní měli strach, báli se a utekli. Opustili Pána. On však připravuje. Po Zmrtvýchvstání pak Pán v této přípravě pokračoval až do Letnic. A po Letnicích také. Někteří – například Petr – chybil a Pavel jej opravil. Pán připravuje.

Takto – pokračoval papež - nás Pán připravuje po mnoho generací:

A když to nejde správně, Pán do dějin zasáhne, napraví situaci, jde s námi. Pomysleme na rodokmen Ježíše Krista, na onen seznam: ten zplodil toho a ten zas toho a toho... Na tomto seznamu dějin jsou hříšníci a hříšnice. Jak to Pán dokázal? Zasáhnul, upravil cestu, reguloval věci. Pomysleme na velkého Davida, velkého hříšníka a potom velkého světce. Pán to umí! Když nám říká: »Věčnou láskou jsem tě miloval«, jde právě o toto. Pán již před mnoha generacemi myslel na nás, na každého z nás.

„Líbí se mi myšlenka – řekl dále papež – že Pán má smýšlení podobné jako manželé, kteří čekají dítě: očekávají jej. On nás v těchto dějinách vždycky očekává a potom nás během dějin provází. Toto je věčná Pánova láska: věčná, ale konkrétní! Ale také láska rukodělná, protože On postupuje tak, že tvoří dějiny, připravuje cestu každému z nás. Taková je Boží láska, která nás miluje odevždy a nikdy nás neopustí! Prosme Pána, abychom poznali tuto něhu Jeho srdce. Je to úkon víry a není snadné tomu věřit“:

Protože náš racionalismus říká: Pán mezi tolika lidmi myslí na mne? Ano, připravil mi cestu. S našimi maminkami, babičkami, otci, dědy a pradědy... Pán tak jedná. To je Jeho láska: konkrétní, věčná i rukodělná. Modleme se, prosme o tuto milost chápání Boží lásky. Ale nikdy ji nelze pochopit! Lze ji vnímat, plakat, ale pochopit ji odtud nelze. I z toho je zřejmé, jak obrovská je tato láska. Pán nás již odedávna připravuje, jde s námi a připravuje druhé. Je stále s námi! Prosme o milost chápat srdcem tuto obrovskou lásku.

Končil papež dnešní ranní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.