Nový životopis papeže Františka

14.1.2014 

„František. Život a revoluce“ (Francesco. Vita e rivoluzione). Pod tímto titulem vyšla v italském nakladatelství Lindau v listopadu loňského roku monumentální biografie papeže Františka. Autorkou téměř čtyřsetstránkového svazku je argentinská novinářka Elisabetta Piqué, která jako jediná vatikanistka při posledním konkláve předpověděla volbu kard. Bergoglia. Dnes byla kniha představena v zahraničním tiskovém středisku italského hlavního města.

Kniha začala vznikat 14. března, tedy den po volbě, kdy mne kontaktovalo jedno významné argentinské nakladatelství. Nabídka mne trochu zarazila, protože současného papeže znám osobně pouze od roku 2001, kdy byl jmenován kardinálem. Díky práci na knize jsem mohla odhalit celou jeho minulost a získat dosud nepublikovaná svědectví. Papeže tu vykreslují jeho spolužáci ze školy, lidé, kterým pomohl, jezuité, kteří ho poznali ve složitém období, kdy byl provinciálem. Myslím, že vznikl poněkud odlišný portrét.

Všichni dotázaní dosvědčují, že se Bergoglio ve svých podstatných rysech vůbec nezměnil, pokračuje korespondentka argentinského listu La Nación.

Je to tak! Mohu vyprávět příběh jednoho muže, kterému papež podal první svaté přijímání. Bergoglio byl tehdy rektorem Colegio Maximo v San Miguel a organizoval pro děti z okolních chudinských čtvrtí letní tábory. Ten muž mi po sociální síti vyprávěl, že díky současnému papeži poprvé viděl moře. Bergoglio nikdy sám k moři nejel, víme, že v životě nebyl na dovolené, ale odjakživa pomáhal těmto prostým lidem – v tichosti a skromně.

Příznačným a zábavným dokladem Bergogliových postojů je scéna, kterou Piquéová líčí ve své knize a kterou potvrdili papežovi nejbližší spolupracovníci: Je večer, čerstvě zvolený Petrův nástupce právě dopsal jednu promluvu a hledá ve vatikánských úřadovnách někoho, kdo by mu ji přepsal na počítači. Nikdo už není v práci, ale všude se svítí. Papež František tedy prochází jednotlivými místnostmi státního sekretariátu a postupně zhasíná všechna světla. Přitom si říká: Za toto plýtvání proudem by kněz v Argentině žil celý jeden rok...

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.