Kardinál Amato: přednost mají procesy z období nacismu a komunismu

15.1.2014 

Na přímluvu bl. Jana XXIII. došlo k mnoha zázrakům. Zprávy o nich, doplněné někdy o lékařskou dokumentaci, přicházejí jak do Vatikánu tak arcibiskupovi Capovillovi, mnohaletému osobnímu sekretáři papeže Roncalliho. – Těmito slovy kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregace pro svatořečení, koriguje informace podané Svatým stolcem ve chvíli, kdy papež František oznámil rozhodnutí o kanonizaci Jana XXIII. bez právem vyžadovaného druhého zázraku. Podle tehdejších oficiálních sdělení se svatořečení opírá o první zázrak, prokázaný při beatifikaci.
Podle kardinála Amata byly tyto informace nepřesné. Papež pouze uspíšil kanonizaci, aby mohl oba papeže Jana Pavla II. a Jana XXIII. zároveň započíst mezi svaté. Předseda kongregace pro svatořečení to uvedl při zahájení vatikánského kurzu pro postulátory. Sdělil rovněž, že kongregace pracuje na snížení cen některých záležitostí souvisejících s beatifikačními a kanonizačními procesy. Od letošního roku bude zaveden závazný ceník.
Kardinál Amato také uvedl, že přednost dostávají kauzy z Asie, Afriky, obou Amerik a Východní Evropy, vzhledem ke krutému pronásledování, které tamní křesťané zažili za nacismu a komunismu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.