Římský biskup: Nepolevujme v ekumenickém úsilí

17.1.2014 

Papež František dnes přijal finskou ekumenickou delegaci. Příležitostí ke každoroční tradiční návštěvě je připomínka sv. Jindřicha, uppsalského biskupa, mučedníka a patrona Finska (připadá na 20. leden), stejně jako zahájení Týdne modliteb za jednotu křesťanů.

“Je Kristus rozdělen? (1 Kor 1,13), ptá se apoštol Pavel členů korintské obce, poznamenané roztržkami. Tato otázka byla zvolena jako téma letošního Týdne modliteb za jednotu křesťanů, který zítra zahájíme. Tatáž otázka se dnes obrací také k nám. Jsou slyšet hlasy, které plnou a viditelnou jednotu církve již nepovažují za dosažitelný cíl. Jsme zváni, abychom – jim navzdory – nepolevovali v našem ekumenickém úsilí a byli věrni tomu, čeho se sám Pán Ježíš dožadoval na Otci: aby všichni byli jedno“( Jan 17,21).

Ekumenické vztahy se v současné době významně mění také kvůli tomu, že nás obklopuje společnost, která se stále méně vztahuje k Bohu. A to nejenom v Evropě, pokračoval papež František.

Právě z tohoto důvodu je nutné, aby se naše svědectví zaměřilo na střed naší víry, tedy na hlásání lásky Boha, který se zjevil v Kristu, svém Synu. Zde nacházíme prostor, kde růst ve vzájemné jednotě a společenství. Tím podporujeme duchovní ekumenismus, který vychází přímo z přikázání lásky, jež zanechal Ježíš svým učedníkům. (…) Ekumenismus je duchovní proces, který se uskutečňuje ve věrné poslušnosti Otci, v plnění Kristovy vůle a pod vedením Ducha svatého.

Prosme tedy o světlo Ducha, aby nás uvedl do plné pravdy, nositelky společenství a smíření, zakončil papež svůj pozdrav finské ekumenické delegaci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.