Papež František k italským veřejnoprávním médiím: informujte v úctě k člověku

18.1.2014 

Udržujte vysokou etickou úroveň komunikace, vyzval dnes papež František vedení a zaměstnance Italské radiotelevize (RAI). Audince ve vatikánské aule Pavla VI. se konala u příležitosti devadesátého výročí zahájení veřejnoprávního rozhlasového vysílání a šedesátin italské státní televize. Ještě před setkáním s papežem se více než 8 tisíc přítomných účastnilo mše svaté, kterou stavil kard. Angelo Comastri.

Papež František ihned v úvodu své promluvy ocenil spolupráci mezi státními sdělovacími prostředky a Svatým stolcem. Poukázal také na produkci řady filmů s duchovní tématikou, pod kterou se italská RAI podepsala. A poté rozvinul reflexi o zodpovědnosti veřejnoprávního média:

Připomínám, že ve vašem povolání informujete, ale také formujete. Je to veřejná služba, tedy služba veřejnému dobru. Služba pravdě, dobru a kráse. (…) Této zodpovědnosti se veřejnoprávní informační servis nemůže ze žádného důvodu zříci.

Etická kvalita informace, pokračoval papež, je plodem pozorného svědomí. To nemá podléhat povrchnosti, nýbrž ctít člověka – jak adresáta poselství, tak subjekt informace.

Každý je tudíž, v závislosti na vlastní úloze a zodpovědnosti, povolán k bdělosti. Je nutné udržovat vysokou etickou úroveň zpravodajství a vyhnout se tomu, co velmi škodí – mylným informacím, pomluvám a očerňování. Udržovat etickou úroveň.

Zopakoval papež František ještě jednou italským novinářům.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.