Papež k francouzským biskupům: synod o rodině nebyl svolán kvůli rozvedeným

18.1.2014 

Papež František nechce, aby otázky rozvedených převálcovaly církevní debatu o rodině na nejbližší konzistoři ani během obou synodálních shromáždění věnovaných pastoraci rodin. Informovalo o tom vedení francouzského episkopátu, které v těchto dnech pobývalo ve Vatikánu. Biskupové na toto téma dlouze rozmlouvali s papežem osobně a následně také v Papežské radě pro rodinu. Papeži Františkovi záleží na pozitivní prezentaci křesťanské rodiny, která má být evangeliem pro současný svět. Hovoří předseda Francouzské biskupské konference, arcibiskup Georges Pontier:

“Papež nám především řekl, že biskupský synod bude časem reflexe o všech záležitostech rodiny a v žádném případě nebyl svolán proto, aby se zabýval pouze rozvedenými. Světu je totiž dnes nutné představit celou skutečnost rodinného života, jeho krásu a radost. Zvláštní akcent František kladl na radost rodinného života, který je proniknutý evangeliem. Právě tyto otázky je třeba prohlubovat a zamýšlet se nad nimi.”

Francouzští biskupové hovořili s papežem také o audienci prezidenta Hollande´a, plánované na 24. ledna. František je rád, že k návštěvě dojde. Ukázalo se, že se velmi dobře orientuje v naší situaci – uvedl arcibiskup Pontier.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.