Papežův recept pro zaměstnanou ženu: rozlišovat v modlitbě

25.1.2014 

Papež František dnes pozdravil asociaci italských katolických žen ( Centro femminile italiano), která se v Římě sjela k národnímu kongresu. Svatý otec ocenil šedesátileté působení asociace a podotkl, že identita a úloha ženy v rodině, společnosti a církvi se v posledních desetiletích výrazně změnila, zejména co se týče účasti a zodpovědnosti žen. V tomto procesu bylo důležité také rozlišování papežského magisteria, zejména apoštolský list bl. Jana Pavla II. Mulieris dignitatem.

Tyto nové prostory a zodpovědnost, které se pro ženy otevřely (…) jak v církevním, tak v občanském a profesním rámci, však nemají vést k tomu, abychom opomínali nenahraditelnou roli ženy v rodině. Nadání pro jemnost, osobitou citlivost a něhu, které je bohatstvím ženské duše, nejenom posiluje život rodiny, jeho klid a soulad. Bez těchto ženských darů a postojů člověk nemůže realizovat své lidské poslání.

Jestliže se ženský talent má mnohem více uplatňovat v pracovní a veřejné sféře, v rodině je to přímo nepostradatelné, poukázal papež. Rodina totiž není soukromé místo, ale „domácí církev“. Zdraví a prosperita rodiny podmiňuje zdraví a prosperitu církve i celé společnosti.

Pomysleme na Pannu Marii. V církvi tvoří to, co v ní nemohou vytvořit kněží, biskupové a papežové. Vnáší pravého ženského ducha. A co dělá Panna Maria v rodinách? Uvažujme o tom. Přítomnost ženy v domácím prostředí je velice nutná kvůli předávání pevných mravních principů a víry samé.

Nabízí se však bezděčná otázka – jak sloučit profesní růst a zároveň věnovat výsadní pozornost rodině? Papežův recept je následující – rozlišovat v modlitbě.

Zde je prostor pro rozlišování, které (…) předpokládá neustálou a vytrvalou modlitbu. Křesťanská žena ve své konkrétní situaci hledá stále novou odpověď na Pánovo volání v dialogu s Bohem, ve světle Slova, v milosti svátostí. Její modlitbu vždy podporuje mateřská přítomnost Panny Marie.

Zakončil Petrův nástupce své dnešní setkání s katolickými ženami.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.