Papež František: lichva je sociální drama

29.1.2014 

Dnešní generální audience se účastnily více než tři tisíce dobrovolníků z italského Národního sdružení asociací a nadací proti lichvě (Consulta Nazionale Antiusura Onlus), která nese jméno Jana Pavla II. Tato nezisková organizace se ve svých stanovách inspiruje zásadou křesťanské solidarity a za podpory Italské biskupské konference působí v jednotlivých diecézích. Stovkou svých informačních center vytváří hustou síť, která lichvu odhaluje a vystupuje proti ní. Nikoliv náhodou zápas proti lichvě začal na jihu Itálie – v Neapoli a Bari. Právě arcibiskup diecéze Bari-Bitonto, mons. Francesco Caccucci, poutníky na dnešní audienci doprovázel. Papež František je oslovil v rámci italského pozdravu.

”Přeji si, aby instituce usilovněji zasazovaly za oběti lichvy. Lichva je dramatický a zhoubný jev v každé společnosti. Když nemá rodina co jíst, protože musí platit dluhy lichvářům, není to křesťanské ani lidské! Toto bolestné společenské drama zraňuje nedotknutelnou důstojnost lidské bytosti.”

Papežova slova komentoval mons. Alberto D´Urso, který je místopředsedou Sdružení Jana Pavla II. proti lichvě.

”Církev dělá proti lichvě toto: přijímá lidi, vyslechne je, uklidní je a svěří je odborníků. V našem poradním týmu jsou kromě sociálních asistentů také daňoví poradci a odborníci z bankovního světa. Tedy profesionálové, kteří zprvu stáli na straně zisku, zatímco teď jsou na straně lidí. Před dvaceti lety se o těchto problémech vůbec nemluvilo…Na náměstí dnes byli mnozí dobrovolníci, kteří se sami stali oběťmi lichvy, hlavně kvůli dluhům z hazardu. Dneškem jsme také ustanovili 21. září jako Národní den boje proti lichvě. Je to svátek sv. Matouše, který vybíral poplatky a daně. Ježíš mu řekl: Pojď za mnou, a udělal z něj apoštola.”

Říká mons. D´Urso z jihoitalského Bari.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.