František: Katolické univerzity mají svědčit o morálním učení církve a právu je zastávat

30.1.2014 

Papež František přijal delegaci americké katolické univerzity Notre Dame, která v těchto dnech zahajuje činnost své římské větve „University´s Rome Center“. Popřál zástupcům akademické obce, aby možnost seznamovat se „s jedinečným historickým, kulturním a duchovním bohatstvím Věčného města otvíralo mysl a srdce studentů k chápání úžasné kontinuity mezi vírou sv. Petra a Pavla, vyznavačů a mučedníků všech dob a katolickou vírou, kterou jim zprostředkovaly jejich rodiny, školy a farnosti.“

Papež ocenil význam této univerzity, založené v roce 1842, pro rozvoj vzdělanosti a katolické výchovy ve Spojených státech a připomněl, že právě univerzita je zvláštním způsobem povolána zapojit se do „misijního dimenze křesťanského učednictví“, o níž je řeč v apoštolské exhortaci (srov. Evangelii gaudium, 132-134):

V této souvislost je zcela zásadní, aby katolické univerzity nekompromisně svědčily o morálním učení církve a hájily její svobodu zastávat tyto postoje, hlásané s autoritou magisteria jejími pastýři ve formačních institucích církve a skrze ně. Věřím, že Univerzita Notre Dame bude i nadále vydávat jednoznačné svědectví o tomto zásadním aspektu své katolické identity, zejména tváří tvář pokusům o její rozředění, ať už přicházejí z jakékoli strany.

řekl papež František v promluvě k delegaci americké University of Notre Dame.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.