Japonsko se chce seznámit s vatikánskou dokumentací o japonských mučednících

30.1.2014 

Vatikánská knihovna podepsala dohodu s Japonským humanistickým institutem. Společný výzkumný projekt má prohloubit poznání dokumentů o pronásledování křesťanů v Japonsku v 17. a 18. století. Jde o soubor desetitisíců státních listin a další písemných pramenů, ve kterých je řeč mimo jiné o nucení křesťanů k veřejné apostazi například pošlapáním kříže nebo jiného posvátného zobrazení. Rozsáhlou dokumentaci shromáždil na počátku 20. století italský misionář Mario Marega a přivezl do Vatikánu, kde dlouho ležela nedotčená. Její význam byl oceněn teprve před třemi lety.
Svědectví obsažená v těchto pramenech dovolují lépe poznat osudy japonských mučedníků i těch, kdo ve víře nevytrvali – říká prefekt Vatikánské knihovny, P. Cesare Pasini. Japonská vláda projevila o dokumenty velký zájem – dodává. Přislíbila, že bude financovat jejich inventarizaci, digitalizaci a bádání nad jejich obsahem.

Připomeňme, že drama japonských mučedníků zachytila také česká beletrie. Neprávem opomíjená historická epopej Jaroslava Durycha „Služebníci neužiteční“ s mimořádnou působivostí a historickou věrohodností líčí jezuitské misie v Japonsku a heroické svědectví tamních křesťanů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.