Papež k Rakouské biskupské konferenci

1.2.2014 

Papež František se s rakouskými biskupy setkal ve čtvrtek a svou promluvu jim rozdal v písemné podobě. V textu, který Svatý stolec zveřejnil v pátek 31.1., papež připomíná složité období, kterým rakouská církev v posledních letech prochází a které se vyznačuje zejména úbytkem katolíků v rámci obyvatelstva. Na druhou stranu rostou příspěvky na charitu a solidární iniciativy. Petrův nástupce biskupům připomněl, že nemají pouze obhospodařovat dosažené pozice, nýbrž neustále pracovat na Božím poli, aby i do budoucna přinášelo plody. „Církev není provozování společnosti, ale vycházení, misie, nesení radosti a světla evangelia všem lidem.“ Boží synovství, které jsme dostali darem, je totiž zároveň dvojím úkolem: „Boží synové se neskrývají, ale nesou radost ze svého synovství světu, což znamená, že také usilují o svatost života.“ Svatá církev však stále potřebuje očišťování (Lumen gentium 8), poukázal papež a vyzval k obnově ve svátosti smíření. „Ať vás jako pastýře nikdy neunavuje zvát lidi k setkání s Kristem ve svátosti smíření a pokání.“

Dalším zásadním tématem papežovy promluvy je rodina, která prochází hlubokou vnitřní krizí. Zde se pro církev nabízí nové misijní pole, zejména ve skupinách křesťanských rodin, které usilují o ryzost mezilidských vztahů a svazku s Bohem, aniž by se uzavíraly do elitního společenství. Od rodiny Svatý otec přechází k farnosti. „Kněží a faráři by si měli stále uvědomovat, že jejich úloha je hluboce duchovní“. Pouze faráři je však svěřeno vedení farního společenství, upozorňuje papež, byť může počítat s pomocí a spoluprací věřících laiků. Nesmíme se však vystavovat nebezpečí, že zastřeme úřad svátostného kněžství.

Poslední oddíl své promluvy papež věnuje vnitřnímu rozhovoru s Bohem, který je předpokladem vnějšího svědectví. „Celé naše bytí musí mluvit o Bohu, dokonce i v běžném životě. Právě v době, kdy se stáváme „malým stádcem“, jsme povoláni, abychom jako Pánovi učedníci utvářeli společenství, které bude solí země a světlem světa.“, uzavírá Svatý otec.

Dnes papež František přijal první skupinu polských biskupů, kteří se u Svatého stolce zdrží až do 8. února.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.