Kyperský prezident navštívil papeže Františka

15.2.2014 

Až do odsouzeníhodných událostí z roku 1974, které Kypr rozdělily, žili křesťané a muslimové po staletí pokojně vedle sebe, říká kyperský prezident, Nikos Anastasiades. V rozhovoru pro vatikánský deník Osservatore Romano, který předcházel dnešní návštěvě u papeže, prezident ujišťuje, že naprosto sdílí obavy Svatého otce o budoucnost křesťanů v nedalekých středomořských regionech a doufá, že mezinárodní společenství přijme svou zodpovědnost za ochranu svobody a práv křesťanů v jihovýchodním středozemí.

Kypr je členem Evropské unie a zároveň svou polohou také křižovatkou mezi Evropou, Asií a Afrikou. Jeho geografická pozice jej předurčuje k úsilí o zmírnění napětí v oblasti, včetně řešení syrské krize. Podle kyperského prezidenta je nejlepším impulsem ke změnám je vlastní příklad. Za hlavní cíl si proto klade pokojné znovu sjednocení Kypru. Jak čteme v oficiálním prohlášení k dnešnímu s papežem, tuto iniciativu ocenil rovněž Svatý stolec.

Dodejme, že v Tureckem okupované severní části ostrova jsou žijí křesťané v útlaku a dochází tam k systematickému odstraňování veškerých stop křesťanské i řecké kultury.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.