Žaloba na Švédsko za porušování lidských práv

15.2.2014 

Obránci lidských práv obvinili Švédsko z porušování občanských svobod v praktikách spojených s interrupcemi. Žaloba byla podána u Výboru pro sociální záležitosti Rady Evropy. Kauza získala publicitu díky nedávnému případu Ellinor Grimmarkové, švédské porodní asistentky, která dostala výpověď za to, že se odmítla podílet na interrupci. Zároveň byla varována, že nikde práci nedostane, dokud se nezačne podílet na těchto zásazích.
Podobných případů porušování lidských práv je ve Švédsku více. Proto kolektivní stížnost k Radě Evropy. Hovoří Ruth Nordstromová, předsedkyně organizace Scandinavian Human Rights Lawyers, která se kauzou zabývá:

„Poukazujeme na 9 různých oblastí, ve kterých Švédsko porušuje evropskou chartu. Jednou z nich je nedostatečný právní rámec, který by zabezpečoval možnost využít výhrady svědomí ve zdravotnictví. Kromě toho poukazujeme také na to, že v rozporu s právem se praktikují takzvané pozdní aborty v případech, kdy k tomu nejsou důvody. Ukazujeme, že Švédsko nechrání děvčátka před selektivními interrupcemi. Neusiluje nijak o snížení vysokého počtu interrupcí u mladistvých. Nicméně případ Ellinor Grimmarkové, porodní asistentky vyhozené z práce, ukazuje, jak vážným problémem je dnes ve Švédsku diskriminace těch, kdo se domáhají výhrady svědomí. Toto právo musí být respektováno.“ – říká předsedkyně organizace Scandinavian Human Rights Lawyers.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.