Bývalý papežův učitel posílí redakci časopisu Civiltà Cattolica

20.2.2014 

Do Říma se vrací jeden z někdejších učitelů papeže Bergoglia, P. Juan Carlos Scannone. Dvaaosmdesátiletý jezuita a bývalý profesor římské Gregoriány přijíždí na pozvání ředitele časopisu „Civiltà Cattolica“, P. Antonia Spadara. „Chceme našim čtenářům pomoci k pochopení Františkova pontifikátu ´zevnitř´, prostřednictvím člověka, který jej dobře zná,“ vysvětluje ředitel jezuitského čtrnáctideníku úzce spjatého se Svatým stolcem.

P. Juan Carlos Scannone učil mladého Jorge Bergoglia po vstupu do jezuitského noviciátu řečtině a latině. Sám je žákem Karla Rahnera a čelním představitelem tzv. „teologie lidu“, považované za jedno z odvětví teologie osvobození, které však nemá nic společného s marxistickou analýzou společnosti. Jak P. Scannone upřesnil, instrukce Kongregace pro nauku víry z roku 1984 mluví v plurálu o „teologiích“ osvobození a odsuzuje pouze ty, které vycházejí z marxismu. Sám ve své teologii čerpá ze sociálně-kulturní analýzy a stejně jako jiné teologie osvobození se zaměřuje přednostně na chudé. Nejde o ideologii, nýbrž o pozornost k víře lidu, vysvětluje.

Příchod argentinského jezuity do týmu „Civiltà Cattolica“ je zároveň součástí širšího projektu, který má periodiku dodat mezinárodní rozměr. Jak ohlásil P. Spadaro, dalším příchozím je francouzský jezuita P. Pierre de Charentanay, někdejší ředitel revue Etudes.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.