Církev jako podobenství o společenství

27.2.2014 

Zhruba šedesátka biskupů, přátel Hnutí Fokoláre, se v těchto dnech v Castel Gandolfu poblíž Říma zamýšlí nad „Vzájemnou láskou Kristových učedníků“. Za Českou republiku se účastní emeritní pražský arcibiskup kard. Vlk a plzeňský biskup František Radkovský. Biskupové, které oslovila spiritualita jednoty Chiary Lubichové, se na svém setkání zabývali zejména prvním rokem nového pontifikátu– jeho ekleziologickými liniemi a synodalitou v nauce a praxi papeže Františka. V rámci dvou kulatých stolů v Castel Gandolfu vystoupili předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kard. Koch, a prefekt Kongregace pro zasvěcený život, kard. Braz de Aviz. Dnes v poledne biskupy sympatizující s Dílem Mariiným přijal papež František.

“Jako biskupové jste povoláni, abyste na tato setkání Hnutí Fokoláre přinášeli široký rozsah církve. Zároveň se máte snažit o to, aby vše, co tu obdržíte, prospívalo celé církvi. Dnešní společnost velice potřebuje životní svědectví, na kterém je patrná novost, darovaná Pánem Ježíšem. Svědectví bratrů, kteří se mají rádi, navzdory odlišným povahám, původu, či věku.“

Takovéto svědectví totiž probouzí touhu, aby se člověk zapojil do velkého podobenství o společenství, kterým je církev, poznamenal papež a poté citoval z apoštolského listu svého předchůdce Jana Pavla II. Novo millennio ineunte: „Chceme-li být věrní Božímu plánu a zároveň odpovědět na hluboké touhy světa, musíme učinit církev domovem a školou společenství“ (43). A to ještě dříve, než začneme plánovat konkrétní inicitavy (ibid.).

„Učinit církev domovem a školou společenství – to je skutečně nezbytné, aby jakékoliv evangelizační úsilí bylo účinné. Odkrývá se tu hluboká Otcova touha, aby všechny jeho děti žily jako bratři. Odhaluje se zde vůle Kristova srdce, „aby všichni byli jedno“ (Jan 17,21), a dynamika Ducha svatého, jeho svobodná a osvobozující přitažlivá síla. Pěstujeme-li spiritualitu společenství, jsme také více uschopněni k ekumenické pouti a mezináboženskému dialogu.

Řekl papež František biskupům, přátelům Hnutí Fokoláre, na dnešní zvláštní audienci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.