Kardinál Onaiyekan: Nepokoje v Nigérii nemají mezináboženský podtext

27.2.2014 

„Krutý, brutální a nesmyslný čin“ – nigerijský prezident Goodluck Jonathan tak označil pondělní atentát sekty Boko Haram na státní lyceum ve městě Bani Yadi na severovýchodě Nigérie. Extrémisté zabili 43 studentů, téměř všechny mužského pohlaví, ve věku 11 až 18 let. Poté zapálili budovu školy a propadli se do tmy. Od roku 2009 se uskupení Boko Haram opakovaně zaměřilo na školy a křesťanské kostely. Hovoří kard. John Olorunfeni Onaiyekan:

”Popravili chlapce, zatímco dívky ušetřili. Řekli jim, aby šly domů, provdaly se a neztrácely čas ve škole. Podle jejich představy je “západní” způsob vzdělání neužitečný a dokonce škodlivý. Jediná správná formace je muslimská. Krutost takovýchto činů je pro nás Nigerijce nepochopitelná. Tady nejde o útok na katolický kostel nebo školu, tady se zabíjejí také muslimové.”

Právě mluvení o mezináboženské nevraživosti je častým mediálním klišé, podotýká arcibiskup nigerijského hlavního města Abudži.

”Už se z toho stalo téměř dogma. Vždy, když nastanou nepokoje, mluví tisk o křesťanech a muslimech. Tentýž problém má teď církev ve Středoafrické republice. Mezinárodní tisk neustále mluví o křesťanských vojenských oddílech, ale středoafrická církev žádné milicionáře nezorganizovala. Naopak, křesťanští a muslimští nejvyšší představitelé se pokoušejí jednat společně, aby uklidnili rozbouřené vody a vyřešili problémy.”

Uvedl nigerijský kardinál.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.