Biskup Jiří Paďour odchází z úřadu kvůli nemoci

1.3.2014 

Svatý otec přijal rezignaci českobudějovického biskupa Jiřího Paďoura. Sedmdesátiletý biskup požádal o odchod ze služby ze zdravotních důvodů, jak to v druhém paragrafu kánonu 401 předvídá Kodex kanonického práva.

Jiří Paďour se narodil v roce 1943 ve Vraclavi, v okrese Ústí nad Orlicí. V mládí vystudoval herectví na pražské DAMU a po absolutoriu v roce 1962 získal angažmá v Divadle Na zábradlí. V roce 1970 se rozhodl vstoupit do semináře. Po vysvěcení na kněze v roce 1975 působil jako kaplan v Mariánských Lázních a dvou okolních farnostech. V červenci 1977 ztratil tzv. „státní souhlas“ a o rok později vstoupil tajně do kapucínského řádu. Od roku 1978 byl neoficiálním sekretářem kardinála Františka Tomáška, po odmítnutí spolupráce s StB byl však v roce 1979 z funkce sekretáře propuštěn. Věčné řeholní sliby složil tajně v prosinci 1983. Po revoluci byl zvolen provinciálem kapucínského řádu. V roce 1997 přijal ve svatovítské katedrále v Praze biskupské svěcení z rukou pražského arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka. Od roku 2002 stojí v čele českobudějovické diecéze.

Přijetím rezignace Mons. Jiřího Paďoura, OFMCap. nastala v českobudějovické diecézi tzv. sedisvakance, uvolnění úřadu diecézního biskupa; tím zároveň přešlo řízení diecéze na pomocného biskupa Pavla Posáda, který obratem svolal sbor poradců k volbě administrátora diecéze, tedy tak, jak to ukládá církevní právo (kán. 419 a 421 Kodexu kanonického práva).

Sbor poradců českobudějovické diecéze při svém zasedání 1.3.2014 zvolil Mons. Adolfa Pintíře administrátorem diecéze na dobu do jmenování nového českobudějovického diecézního biskupa do úřadu. Nový administrátor bezprostředně po volbě za přítomnosti sboru poradců složil slavnostní přísahu v biskupské kapli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.