Papež vybízí k podpoře exercičních domů

3.3.2014 

Papež František přijal představitele a spolupracovníky Italské federace pro duchovní cvičení, kteří se sešli u příležitosti 50. výročí založení této organizace. Jak Svatý otec připomněl, jejím cílem je seznamovat s duchovními cvičeními, jako se silnou zkušeností Boha, jež má vést k obrácení a stále většímu odevzdání Kristu a církvi – jak to stojí ve statutech Federace.

„Muži a ženy naší doby se potřebují setkat s Bohem, poznat jej nikoli jen „z doslechu“. Vaše služba se cele orientuje k této věci. Nabízíte prostor a čas k intenzívnímu naslouchání Jeho slovu v tichu a modlitbě. Privilegovanými místy této zkušenosti jsou exerciční domy, které by proto měly být podporovány a zásobeny odpovídajícím personálem. Chtěl bych povzbudit pastýře jednotlivých komunit, aby se zasadili o to, aby nechyběly exerciční domy s dobře připraveným personálem a s kazateli vysokých doktrinálních i duchovních kvalit, kteří by byli skutečným duchovními mistry,“
řekl papež František v promluvě k Italské federaci pro duchovní cvičení.

V závěru poděkoval jejím členům za jejich „vzácnou službu“ a vybídl k dalšímu šíření, podpoře a docenění duchovních cvičení. Protože – jak zdůraznil – jejich účastník se učí bezpodmínečnému přilnutí ke Kristu a chápání modlitby jako nenahraditelného prostředku spojení s Ukřižovaným.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.