Ruské pravoslaví rozděleno invazí na Krym

3.3.2014 

Moskva. Krymský konflikt rozděluje moskevský patriarchát. Nejvyšší představitel ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu, metropolita Onufrij prozatím bezúspěšně apeluje na své moskevské spolubratry. Z Moskvy telefonuje Wojciech Raiter:

“Metropolita Onufrij se obrátil na patriarchu Kirilla s výzvou, aby předešel krveprolití a narušení teritoriální integrity Ukrajiny. Jako představitel největší pravoslavné církve v zemi varuje před katastrofálními následky, které by měla konfrontace ukrajinského národa s ruským.
Vysoký představitel moskevského patriarchátu Vševolod Čaplin naopak vystoupil na obranu ruské invaze na Krym. Nazval ji pokojovou misí s cílem bránit zájmy Rusů žijících na Ukrajině, kteří podle něj už dlouho žádají o pomoc. Vševolod Čaplin se odvolal na rozhodnutí Všeobecného lidového sněmu ruského pravoslaví z roku 1995, které obsahuje postuláty o spojení národů Svaté Rusi v jediném ruském státním organismu.
V moskevském Parku Gorkého v sobotu manifestovalo 200 představitelů tzv. patriotistických pravoslavných sil na podporu ruské invaze na Krym, za křiku hesel jako “Sevastopol – ruské město, Berut – Rusko, Ukrajina, Bělorusko – společně Svatá Rus”. Všechna tato vystoupení nicméně ignorují dohodu z roku 1994, podepsanou Ruskem, Spojenými státy a Velkou Británií, která garantuje Ukrajině nezávislost a územní integritu výměnou za předání jaderných zbraní Rusku.”

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.