Patriarcha Kirill odepsal do Kyjeva

4.3.2014 

Moskevský patriarcha reagoval na apel ukrajinského metropolity Onufrije zvláštním poselstvím. Vybízí v něm k míru a mluví o právu Ukrajinců na sebeurčení bez vnějších ingerencí. O těžké situaci na Ukrajině mluvil Kirill také telefonicky s Alexandrem Turčynovem, který prozatímně převzal úkoly hlavy státu.
Nejvyšší představitel ruského pravoslaví prosil Alexandra Turčynova, aby současná vláda v Kyjevě udělala všechno, co je v jejích silách, pro zmírnění útrap obyvatel a aby nedopustila diskriminaci z národnostních a náboženských důvodů.

V poselství metropolitovi Onufrijovi hovoří moskevský patriarcha o nutnosti garantovat práva všech obyvatel a předejít polarizaci ukrajinské společnosti, která má sama, bez vnějších intervencí, určovat svůj osud. Patriarcha vybízí ke společné modlitbě za to, aby „bratr už více nezvedal ruku na bratra“ a aby na Ukrajině neumírali lidé. Odvolává se na bratrství národů Ukrajiny, Běloruska a Ruska. Podle patriarchy Kirilla se má budoucnost těchto národů řešit vycházeje z tohoto bratrství. Ze své strany ujišťuje metropolitu Onufrije a pravoslavné věřící, že učiní všechno pro to, aby ti, kdo vládnou, nedopustili prolévání nevinné krve na Ukrajině.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.