Pákistán si připomněl smrt Shabáze Bhattiho

4.3.2014 

Křesťanská komunita i představitelé občanské společnosti si připomněli třetí výročí násilné smrti Shabáze Bháttího. Tento Ministr pro náboženské menšiny byl zavražděn 2. března 2011 v Islámábádu rukou islámských extrémistů mimo jiné proto, že se zasazoval o zrušení nechvalně proslulého zákona o rouhání.

Stovky věřících vzdaly poctu statečnému politikovi při liturgické slavnosti v jeho rodné vesnici Khushpur. Představitelé Bhattím založené Aliance pákistánských menšin (All Pakistan Minorities Alliance) zorganizovali veřejnou ceremonii u pomníku Shahbáze Bhattího v Islámábádu. Paul Bhattí, který převzal vedení Aliance po svém zavražděném bratru, při té příležitosti přednesl poselství o důležitosti harmonických vztahů mezi náboženstvími a na adresu vlády vyslal apel na větší angažovanost za mírové soužití v tomto klíčovém období pákistánské historie. Pro náš rozhlas k tomu řekl:

Můj bratr, Shahbáz Bháttí, nám nechal nesnadný leč velmi významný odkaz. Situace v Pákistánu se vyznačuje růstem extrémismu, terorismu a fanatismu – a můj bratr ji převídal už před mnoha lety. Proto začal mluvit o mezináboženském dialogu a o svornosti jednotlivých vyznání. Zvláště pak stál nablízku nejslabším a nejchudším.

Kdo dneska naslouchá těmto jeho myšlenkám?

Nejen lidé, kteří jej měli rádi, jeho následovníci, ale také pákistánská vláda a armáda. Docházejí totiž nyní k závěru, že s extremismem a fanatismem se musí skoncovat, protože jinak není budoucnosti.

Váš bratr usiloval o pozornost k menšinám a o správnou aplikaci zákona o rouhání. I vy se v této věci velmi angažujete. Jaká je současná situace?

Situace menšin je přímo úměrná celkové situaci v zemi. Naše země je nyní v jistém smyslu ve válečném stavu. A prioritou vlády je pokoj, stabilizace země. Vláda uznává skutečnost, že menšiny musí být chráněny. V práci nad tímto zákonem jsme poměrně pokročili i na úrovni konsensu mnoha muslimských předáků. Jdou s námi rovněž islámští advokáti, kteří mají jistou úroveň a jsou toho názoru, že tato péče by se měla stát součástí jejich náboženského, tedy muslimského, vyznání. Menšiny musí být chráněny po všech stránkách. Dospěli jsme tedy ke shodě a myslím, že příští rok dojdeme ke konkrétním výsledkům.

Připomeňme ještě jednou případ Asie Bibi. Zůstává ve vězení od roku 2009, leží na ní obvinění z rouhání, trest smrti... Poslední odvolací stání bylo opět odloženo...

Stejně jako mnozí další je samozřejmě obětí tohoto zákona a jeho nesprávné aplikace. Kromě toho je negramotná, ani nevěděla, co se v Koránu říká. V poslední době jsme vzali situaci do rukou, i když ne ve všem je to možné. Před dvěma měsíci za mnou přišla její rodina, manžel a děti. Kontaktoval jsem několik advokátů, mluvil jsem s náboženskými představiteli a s mnoha dalšími a zdá se, že vše skončí dobře. Zabýváme se tím.

- řekl pro Vatikánský rozhlas Paul Bháttí, který převzal agendu po svém bratru Shahbázovi, zavražděném před třemi lety.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.