Setkání pravoslavných církví. Zastoupena i Moskva.

6.3.2014 

Od včerejška do neděle 9. března jednají představitelé pravoslavních církví o přípravách Velkého panortodoxního koncilu. Schůzky svolané konstantinopolským patriarchou Bartolomějem se účastní 15 zástupců pravoslavných církví z celého světa za předsednictví pergamského metropolity Ioannise Zizoulase. Významná je zejména přítomnost moskevské delegace, vedené metropolitou Hilarionem.

Hned první den se na pořad diskuse dostala otázka ekumenického dialogu s katolickou církví, situace křesťanů na Středním východě i procedura svolání „Velkého koncilu“.
O sněmu pravoslavných církví se hovoří už 50 let. Dnes se všichni shodují, že je nutné zkrátit dobu příprav, stanovit pravidla pro svolání sněmu, definovat, kdo se jej má účastnit a jak budou jednotlivé církve zastoupeny.

V předvečer setkání ekumenický patriarcha Bartoloměj I. rezolutně odmítl plány turecké vlády na otevření mešity v bazilice sv. Sofie v Konstantinopoli. Řekl doslova, že má-li být vrácena kultu, pak to může být jedině kult křesťanský.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.