Papež František se setkal s delegací Světové ekumenické rady církví

7.3.2014 

“Rozpolcenost křesťanů je vážnou překážkou ve svědectví evangelia”, prohlásil papež František na svém dnešním setkání s delegací Světové ekumenické rady církví. Papež pozdravil zástupce tří set padesáti křesťanských církví, vedené generálním sekretářem rady, pastorem Olafem Fyksem Tveitem, a poděkoval jim za “službu, usilující o jednotu mezi věřícími v Krista”. Poté se zamyslel nad stále existujícím rozdělením:

”Nesmíme je odevzdaně přijímat, jakoby zkrátka bylo nevyhnutelnou součástí církevních dějin. Pokud křesťané nedbají na povolání k jednotě, s kterým se na ně Pán obrátil, hrozí jim nebezpečí, že budou přehlížet samotného Pána a jeho spásu, kterou nám poskytuje ve svém Těle, církvi.”

Vztahy mezi katolickou církví a Světovou ekumenickou radou církví se po překonání vzájemného nedorozumění vyvíjely od druhého Vatikánského koncilu až do nynější upřímné ekumenické spolupráce, pokračoval římský biskup. Je stále více darů, kterými se různá společenství mohou obohacovat. Navzdory tomu je:

”Cesta k plné a viditelné jednotě ještě dnes náročná a strmá. Duch nás však vyzývá, abychom bez obav a s důvěrou šli dále, abychom se nespokojovali s úspěchy, které jsme v těchto desetiletích zakusili.”

Zásadním postojem na této cestě je modlitba, poukázal poté papež František.

”Pouze v duchu pokorné a vytrvalé modlitby dosáhneme nezbytné prozíravosti, rozlišování a motivace, abychom mohli sloužit lidské rodině, se všemi jejími slabostmi a potřebami, jak duchovními, tak hmotnými.”

V závěru papež zástupcům Světové ekumenické rady církví popřál, aby při jednání s Papežskou radou pro jednotu křesťanů nalezla nejvhodnější způsob, jak pokračovat ve společné cestě. “Modlete se za mne, abych se díky Pánově milosti stal služebníkem jednoty”, loučil se papež František.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.