Nový italský týdeník „Můj papež“

11.3.2014 

S nadcházejícím prvním výročím pontifikátu papeže Františka se množí nakladatelské i publicistické počiny. Jedním z nich je italský časopis, nazvaný jednoduše „Můj papež“ (Il mio Papa), který sám sebe na obálce označuje za „první týdeník na světě, věnovaný papeži Františkovi“. Na trh jej uvedl mediální koncern Mondadori v nákladu tří milionů výtisků (první vydání 5.3., zaváděcí cena 0,50 eur) Časopis se obrací k širokému publiku, vyznačuje se čitelnou grafikou a bohatým fotografickým doprovodem. Vatikánský rozhlas rozmlouval s jeho ředitelem,Aldem Vitalim.

Vycházíme z prosté úvahy – papež František změnil a mění mnoho věcí, ale zejména změnil způsob kontaktu k lidem. Myslím, že není člověk, kterého by se slova a skutky tohoto papeže nedotkly a také ho nezměnily. Vzhledem k tomu, že deníky musí velmi často zjednodušovat a krátit to, co papež říká, přinášíme týdeník. V jeho první části se snažíme vyprávět celý papežův týden, a to, pokud možno, jeho slovy. Výhradně se ale chceme vyhnout tomu, abychom z papeže udělali nějakého superhrdinu nebo rockovou hvězdu. „Populární“ totiž znamená lidový, blízký lidem. Když papež František říká, že pastýř má být cítit svým stádem, říká něco velmi lidového. A zároveň z toho chápeme, že je to pravý opak kultu osobnosti.

Italský týdeník dále nabízí papežův životopis na pokračování, rubriku o svatých, či prostor věnovaný dobročinným organizacím. To vše bez teologického posudku a odborného poradenství tzv. vatikanistů.

Velikost papežova poselství podle nás spočívá – kromě obsahu – také ve formě. Třeba když František řekne, že emeritní papež není „socha“, ale „dědeček“, a že dědečkové se nemají dávat do domova důchodců, protože jejich moudrost doma všem pomáhá. Něčemu takovému rozumí i dítě, chápe to nevěřící člověk. Naším cílem je slova předávat taková, jaká jsou, skoro bez komentáře. Nemáme nikoho uvnitř Vatikánu a neděláme si nárok na politické nebo vysoce teologické rozpravy. Je správné, že vatikanisté novinách vykládají papežova slova, ale pro nás je důležité jednoduché poselství.

Vysvětluje Aldo Vitali, šéfredaktor týdeníku „Můj papež“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.