Papež ke guinejským biskupům: podmínkou důvěryhodnosti církve je žít podle toho, co hlásáte

24.3.2014 

„Neshody mezi křesťany jsou největší překážkou evangelizace. Usnadňují rozvoj skupin, které profitují z chudoby a důvěřivosti lidí a nabízejí jim snadná, leč iluzorní řešení problémů,“ uvádí papež v poselství ke guinejským biskupům, kteří přijeli do Říma na návštěvu ad Limina.
V úvodu své promluvy ocenil papež práci kardinála Roberta Saraha, který je vůbec prvním kardinálem pocházejícím z této západoafrické země a ve Vatikánu plní funkci předsedy Papežské rady „Cor unum“.

Evangelium se hluboce dotýká srdce a proměňuje je. Proto si musíme připomínat, že jedině budeme-li spojeni láskou, můžeme svědčit o pravdě evangelia, zdůraznil papež. Ve světě poznamenaném etnickými, politickými a náboženskými konflikty musejí žít naše komunity v autentickém bratrství a smíření, v němž lze vždy spatřit světlo, jež přitahuje (srov. Evangelii gaudium, č. 100).

Papež ocenil plody, které v Guiney přináší právě žité evangelium: angažovanost laiků v pastoraci, velké množství katechetů, nová formační centra. Zároveň vybídl biskupy k šíření modelu křesťanské rodiny, protože – jak dodal – v Guiney je stále ještě rozšířena polygamie a na druhou stranu se stále častěji rezignuje na uzavírání manželství.
Papež připomíná rovněž důstojné slavení eucharistie, svědectví víry v různých oblastech společenského života a boj s krajní chudobou, v němž je nutné – navzdory obtížím – spolupracovat s muslimskými krajany. Papež ujišťuje o své modlitbě a blízkosti také všechny řeholníky a řeholnice, kteří pracují často ve velice ubohých podmínkách a svědčí o Kristově lásce službou v oblasti zdravotnictví, výchovy a vzdělání.

Biskupy papež vybízí, aby se ke svým kněžím chovali jako otcové a přátelé a vedli je v bratrském duchu. Připomíná, že podmínkou důvěrohodnosti církve je to, aby kněží žili ve shodě s tím, co hlásají. V závěru pak vybízí k pastoraci zaměřené na růst kněžských povolání. Nedávné otevření semináře „Benedikta XVI.“ je počinem, který budí v tomto směru nové naděje – stojí v poselství papeže Františka ke guinejským biskupům v rámci jejich návštěvy ad Limina.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.