Uprchlíci nejsou jen položky ve statistikách – stojí v apelu za mír v Jižním Súdánu

24.3.2014 

Papež František apeluje na všechny strany konfliktu v Jižním Súdánu, aby úkončily akty nepřátelství a násilí, zajistily potřebným přístup k humanitární pomoci a neúnavně hledaly pokojné řešení, v němž starost o společné dobro převáží nad partikulárními zájmy – čteme v poselství, které papežovým jménem podepsal vatikánský státní sekretář. Naléhavý apel na mírové řešení jihosúdánského konfliktu přečetl v neděli ráno v Džubě kardinál Peter Turkson, předseda Papežské rady Iustitia et Pax.

V anglicky psaném apelu kardinál Parolin připomíná papežovu trvalou starost o konflikty a napětí, jež narušují normální život národů. Právě to se děje také v Jižním Súdánu, kde boje připravily o život mnoho nevinných lidí, způsobily zranění a roztržky, jejichž zahojení si vyžádá řadu let. Ozbrojené konflikty způsobují chudobu, hlad, nemoci a smrt. Nesmíme být lhostejní – čteme v poselství. Vatikánský státní sekretář připomíná také osud mnoha uprchlíků, žijících v podmínkách nehodných lidské důstojnosti. Jak podotýká, nejsou už vnímáni jako lidé, nýbrž jako položky ve statistikách.

Papež František vybízí k budování kultury setkávání – píše dále kardinál Parolin. – To znamená v první řadě rezignaci na sebestřednost a vyžadování vlastních práv bez ohledu na práva jiných. Znamená to vidět v druhém člověku nikoli konkurenta či nepřítele, nýbrž bratra. Vatikánský státní sekretář připomíná, že člověk má vždy prvenství před nároky státu a jiných sil, jež se ho snaží podřídit.

V závěru kardinál Parolin ujišťuje, že církev bude vždycky odsuzovat veškeré projevy násilí a v Jižním Súdánu je nadále připravena podávat pomocnou ruku ve všech oblastech, zejména v úsilí o dialog, smíření a mír.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.