Manifestace na podporu života a rodiny

24.3.2014 

Více než 500 španělských prorodinných a pro-life organizací se sjelo do hlavního města, aby veřejně manifestovaly za obranu života, ženy a mateřství. Požadují od vlády „efektivní politiku, aby žena mohla využívat právo na mateřství“.

„Je to významná manifestace. Koná se už čtvrtý rok a za tu dobu už přiměla k zamyšlení nejednoho člověka. Španělsko se může stát průkopníkem v obraně práva na život a právě my můžeme mít aktivní podíl na této změně,“ říká Ines Cuartero, mluvčík Platformy Sí a la Vida (Ano pro život). „Jako společnost nesmíme nechávat ženu samotnou. Mateřství je dobro pro celou společnost a je třeba jej chránit. Je nutné, aby ženy mohly počítat s pomocí.“

Španělsko je dnes, co do počtu interrupcí, třetí zemí Evropské unie. Pokud jde o pomoc rodinám s dětmi stojí naopak na konci žebříčku. V této chvíli však probíhá v zemi debata nad změnou potratového zákona zavedeného – navzdory protestům – vládou premiéra Zapatera. Tato poslední novela zákona prohlásila interrupci „za právo ženy“.

Nedělní manifestace měla otevřený, apolitický a nekonfesní charakter. V jejím závěru zazněl manifest, v němž organizátoři požadují od vlády mimo jiné reálnou podporu těhotných žen, efektivní prorodinnou politiku a uznání „mateřství a života za sociální dobro“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.