Blahořečení arcibiskupa Romera není daleko

25.3.2014 

Tisíce lidí si včera připomněly 34. výročí vraždy arcibiskupa San Salvadoru Oscara Arnulfa Romera y Gadámeze. Členové ozbrojeného komanda smrti jej zastřelili 24. března 1980, ve chvíli, kdy celebroval mši svatou v nemocniční kapli.

Arcibiskup Romero byl proslulým obráncem lidských práv. Vystupoval na obranu pronásledovaných a hájil je před represemi vládnoucího vojenského režimu. V roce 1990 byl zahájen jeho beatifikační proces. O sedm let později byla jeho dokumentace předána Kongregaci pro svatořečení.

Připomínkové akce začaly v San Salvadoru už v sobotu 22. března tzv. „poutí světel“, která se koná pravidelně každý rok. Ulicemi města prošlo více než 3 tisíce převážně mladých lidí. „Na církevní úrovni jsme velmi blízko jeho beatifikaci, všechno ukazuje k tomu, že se její datum blíží - řekl účastníkům procesí pomocný biskup San Salvadoru, Gregorio Rosa Chávez. – Na rok 2017 připadá 100. výročí narození arcibiskupa Romera. Doufáme, že bude povznesen k úctě oltáře ještě před tímto datem.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.