Zasedá Papežská rada pro pastoraci zdravotníků

26.3.2014 

Pod heslem „Konat dobro navzdory utrpení. Činit dobro trpícímu“ probíhá ve Vatikánu plenární zasedání Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví. Je příležitostí shrnout posledních pět let práce tohoto úřadu a vytyčit úkoly do budoucnosti. Hovoří se také o přítomnosti církve mezi chudými trpícími a v různých místních kontextech.

Sekretář naší Rady vzpomínal na to, jak se před dvěma lety zúčastnil dne nemocných ve Vietnamu. Vyprávěl, že tam neexistují nemocniční struktury. Nemocnicí je rodina, nemocnicí je člověk, jehož zasáhlo utrpení. Církev tam přichází za lidmi, k tomuto osamocenému člověku na bitevním poli, kterým je jeho nemoc.

- říká předseda této papežské rady, arcibiskup Zygmunt Zimowski.

Církev upozorňuje, že je nutné vidět celého člověka, který zakouší nemoc. Nelze na něj pohlížet pouze jako na někoho, kdo potřebuje uspokojit fyzické potřeby, zajistit mu výbavu a léky. Je nutné vidět ho také v duchovní sféře. Kdybychom ovšem jako církev mysleli výlučně na duchovní sféru a ignorovali to, že nemocnicím chybí prostředky, že lékaři a pečovatelky nemohou v klidu plnit svoji funkci, tak bychom také nenaplňovali své poslání. Musíme probouzet svědomí,“ říká jeden z účastníků zasedání, polský biskup Stefan Regmunt.

Mezi projekty, o nichž se diskutovalo během plenárního zasedání Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví, bylo také lékařsko-pastorační setkání naplánované na letošní listopad. Věnovat se bude autismu jako nemoci a různým tvářím lidských a sociálních postižení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.