Zpráva Německé biskupské konference o diecézi Limburg

27.3.2014 

Podle raportu Německé biskupské konference je biskup Franz Peter Tebartz van Elst hlavním viníkem v kauze přemrštěných nákladů na rekonstrukci biskupské rezidence. O výši cen byl informován, stojí ve zprávě, která upřesňuje, že biskup a dómská kapitula „v mnoha případech nebrali ohled na platné předpisy.“

„Cena vypracovaného projektu nepřiměřeně vzrostla, aby vyhověla přání biskupa,“ stojí v raportu. Komise, která kauzu prověřovala, zároveň konstatuje, že už v době, kdy tento biskup přišel do diecéze, byl projekt rekonstrukce dómské kapituly cenově irealistický a donutil biskupa k velkému zadlužení. Aby se pak vyhnul případným problémům, vědomě uvedl „nižší ceny“. V červnu loňského roku vyšlo najevo, že jde o „evidentně falešná čísla“. Vina za vzniklou situaci padá také na tzv. administrativní radu diecéze, která navýšené náklady schválila.

Limburský biskup, který ve středu odstoupil z úřadu, ve svém soukromém prohlášení svou zodpovědnost rozhodně popírá. Zdůrazňuje, že se ve finančních otázkách spolehl na kompetentní poradce, jmenovitě pak uvádí bývalého generálního vikáře. Podle svých slov vnímá biskup Tebartz-van Elst pastýřskou službu jako „svědectví pravdě“ v apoštolské posloupnosti. Biskup nemůže být manažerem, účetním a správcem na stavbě, hájí se a zdůrazňuje, že biskup v posledku nenese zodpovědnost za správní a detailní záležitosti. Jak dnes oznámil Svatý stolec, papež František v pátek limburského biskupa Tebartz-van Elsta přijme na soukromé audienci.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.