Papež zpovídal, ale napřed se sám vyzpovídal

28.3.2014 

Odpoledne v bazilice sv. Petra předsedal Svatý otec liturgii pokání spojené s možností přistoupit individuálně ke svátosti smíření. Tato kající bohoslužba zahájila diecézní akci nazvanou „24 hodin pro Pána“, kterou ohlásil papež tuto neděli a která bude pokračovat do soboty večer v několika římských kostelech. Koná se i v českých a moravských diecézích. V bazilice sv. Petra spolu s jednašedesáti zpovědníky usedl do zpovědnice také papež František a přibližně hodinu se věnoval vysluhování této svátosti. Překvapení však papež připravil tím, že se na začátku bohoslužby cestou k oltáři zastavil u jedné ze zpovědnic a sám se tam vyzpovídal před zraky všech, jako to činí všichni praktikující katolíci..
Bohoslužba slova začala v 17 hodin, končila asi v půl sedmé večer a papež při ní - těsně před tím než odešel zpovídat - pronesl homilii. Zmínil v ní dva podstatné prvky křesťanského života: oblečení nového člověka a zůstávání v lásce, k čemuž poznamenal:

Láska Ježíše Krista trvá navždy, nikdy neskončí, protože je samotným životem Boha. Tato láska přemáhá hřích a dává sílu pozvednout se a znovu začít, protože odpuštěním se obnovuje a omlazuje srdce. Náš Otec se nikdy neunaví odpouštěním a Jeho oči nikdy neztěžknou, když vyhlížejí, zda se domů nevrací syn, který odešel a ztratil se. Můžeme mluvit o Boží naději. Náš Otec nás očekává ustavičně, nejenom že nám nechává otevřené dveře, ale čeká na nás. Cele se v tomto očekávání realizuje. Tohoto Otce neomrzí ani láska vůči druhému synovi, který je s ním sice stále doma, ale nepodílí se na Jeho milosrdenství a soucitu. Bůh je nejenom počátkem lásky, ale v Ježíši Kristu nás volá, abychom Jej v lásce napodobovali: „Jak jsem já miloval vás, tak se navzájem milujte i vy“ (Jan 13,34). Nakolik touto láskou žijí křesťané, stávají se ve světě věrohodnými Kristovými učedníky. Láska nemůže vydržet zavřená v sobě samé. Ze své povahy je otevřená, šíří se a je plodná, rodí stále novou lásku.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.