Papež se setkal s nevidomými a hluchoněmými

29.3.2014 

Ježíš vyhledával nemocné a postižené, aby je vyléčil a navrátil jim plnou důstojnost. Miloval lidi na okraji, vyloučené a opovrhované lidi, ze kterých činil své svědky, zdůraznil papež František dnes dopoledne v aule Pavla VI. Vatikánskou audienční síň zaplnily tisíce nevidomých, slabozrakých a hluchoněmých spolu s jejich rodinnými příslušníky a průvodci (včetně vodicích psů). Setkání zorganizovalo Apoštolské hnutí nevidomých a Malá misie pro hluchoněmé. Papež upozornil na evangelní příběh o slepci, který se bude číst v liturgii zítřejší, čtvrté postní neděle. Právě tento člověk dosvědčuje nový postoj, který můžeme nazvat „kulturou setkávání“, podotkl František.

Ten muž byl slepý od narození. Byl marginalizovaný kvůli nepravdivému úsudku, podle kterého jej postihl boží trest. Ježíš ovšem radikálně odmítá toto myšlení, které je skutečným rouháním! Ježíš toto mínění popírá a vykonává nad slepcem „Boží skutek“, navrací mu zrak. Je však pozoruhodné, že se tento člověk stává Ježíšovým svědkem díky tomu, co se mu přihodilo. Svědčí o Ježíšově díle, které je dílem Božím, dílem života, lásky a milosrdenství.“

Zatímco farizeové z výše své sebejistoty odsuzují Ježíše i bývalého slepce jako hříšníky, uzdravený slepec s odzbrojující prostotou Ježíše brání, vyznává svou víru v Něj a rovněž sdílí Jeho vyloučení, pokračoval Svatý otec a postavil do protikladu setkání a předsudek.

Nemocný či postižený člověk se právě díky své křehkosti a omezení může stát svědkem setkání. Setkání s Ježíšem, otevírajícím životu a víře, a také setkání s druhými, se společenstvím. Pouze člověk, který uzná vlastní slabost a omezenost, totiž může budovat bratrské a solidární vztahy, v církvi i ve společnosti.

Dovolte tedy Ježíši, aby se s vámi setkal. Pouze On skutečně zná lidské srdce a může je vysvobodit z uzavřenosti a neplodného pesimismu, loučil se dnes papež František s nevidomými a hluchoněmými.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.