Každý má svou Lampedusu

1.4.2014 

Chceme obrátit oči světa ke každodennímu dramatu na hranici mezi Mexikem a Spojenými státy. Je to také naše neutuchající volání ke Kongresu USA o spravedlivou reformu zákona o přistěhovalcích. Tak vysvětluje kard. Sean O´Malley cíl solidární návštěvy amerických biskupů v pohraničí. Dnes ráno koncelebrovali mši svatou na úmysl 6 tisíc emigrantů, kteří během minulých 15 let přišli o život při pokusech dostat se do lepšího světa. Bohoslužbu sloužili ve městě Nogales, které se rozkládá zčásti na mexickém území a zčásti ve Spojených státech.

„Poušť ležící v pohraničí mezi Mexikem a Arizonou je naší Lampedusou,“ říká biskup Eusebio Elzondo, s odkazem na každodenní drama migrantů. Odhaduje se, že tuto hranici každoročně přechází 30 tisíc dětí ve věku zhruba 9-10 let. Putují ve dvou či tříčlenných skupinkách, bez jakékoli péče. Každý rok při přechodech přes hranice zahyne asi 400 lidí. „Vláda nesmí ignorat tyto nevinné „oběti naděje“. Je to také výzva pro církev,“ říká americký biskup, narozený v Mexiku. Připomíná, že v současnosti jedna třetina ze 70 milionů amerických katolíků má latinskoamerické kořeny.

Biskupové Spojených států si uvědomují roli médií v utváření veřejného mínění. Proto také arcibiskup z Los Angeles přivedl na středeční audienci do Vatikánu desetiletou Mexičanku, jejíž rodině hrozí deportace ze Spojených států. Papež František s děvčetem osobně promluvil. Ve Spojených státech to mělo velký ohlas tím spíš, že o den později přijal Svatý otec na audienci Baracka Obamu a jedním z témat rozhovorů byla reforma zákona o přistěhovalcích.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.