Kardinál Ouellet o milosrdenství v pastoraci rodin

2.4.2014 

O perspektivách a úkolech v pastoraci manželství a rodiny hovořil ve Valencii prefekt Kongregace pro biskupy, kardinál Marc Ouellet. Zdůraznil nutnost milosrdného přístupu v komplikovaných a těžko řešitelných případech.

Nový důraz na pastoraci milosrdenství ve věrnosti katolické tradici přinese pomoc rodinám žijícím v kanonicky neregulérní situaci, které navzdory tomu touží po životě v plné milosti, řekl vatikánský kardinál. Prefekt kongregace pro biskupy použil oblíbené Františkovo přirovnání církve k polní nemocnici. Jak řekl, tento obraz dokonale odpovídá situaci rodiny a manželství, která se v posledních letech povážlivě zhoršuje, nejen pokud jde o vlastní život manželů, ale z hlediska legislativ, podléhajícím nátlaku skupin propagujících mentalitu vládnoucího relativismu proti tradičním hodnotám rodiny.

Nový důraz na pastoraci rodin má dodat odvahu těm, kdo usilují o život ve shodě s učením církve a na druhé straně zahrnout zvláštní péčí a pomocí rozvedené žijící v nových svazcích. Kardinál Ouellet nicméně varoval, že v interpretacích této pastorace nejde o to uzavřít se v úzké problematice rozvedených žijících v občanském svazku, ani v úzké vizi svátostného přijímání. Je nutné brát v úvahu celý sakramentální rozměr církve – uvedl kardinál Ouellet.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.