Papež se setkal se starosty italských měst

5.4.2014 

Papež se dnes setkal s více než stovkou Italských starostů sdružených v národní asociaci (ANCI). Být nablízku vlastnímu lidu až do úmoru, ale šťastný z toho, že může sloužit, by měl být každý starosta či úředník městského či obecního magistrátu – zdůraznil papež ve své improvizované promluvě:

Starosta, který není uprostřed svého lidu, je nepochopitelný, protože je zprostředkovatelem potřeb lidí. Riziko spočívá v tom, že starosta přestane být zprostředkovatelem a stane se prostředníkem. V čem je rozdíl? Prostředník využívá potřeb zúčastněných stran ke svému vlastnímu prospěchu. Kdyby si čistě teoreticky nějaký starosta takto počínal a využíval tak svého postavení např. pro svůj obchod, pak by nevěděl, co znamená dělat starostu.

Starosta musí mít svoji specifickou spiritualitu:

Myslím na Ježíše. On nebyl starostou, ale Jeho obraz nám může pomoci. Podobně jako On musí být uprostřed zástupu, který se na něj tlačí. Být starostou znamená být se svým lidem, který jej hledá, protože ví, že dovede odpovědět na jeho požadavky. Přeji vám, abyste ve službě svému lidu cítili únavu a v srdci lásku ke svému lidu, aby vás lidé vyhledávali, protože vědí, že dovedete vždy odpovědět dobře.

Řekl papež mimo jiné italským starostům.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.