20 let po genocidě je smíření stále aktuální

7.4.2014 

Naše rány se stále více zacelují, ale k budování pravého odpuštění a smíření je třeba trvalého úsilí. Tak komentuje předseda rwandského episkopátu 20. výročí hrůzné genocidy v této zemi, které během nedělní promluvy na Svatopetrském náměstí připomněl papež František. Během necelých tří měsíců počínaje 6. dubnem 1994 bylo zabito více než milion lidí. Příslušníci kmene Tutsí byli masakrováni lidmi z kmene Hutu.

O léčení stále otevřených ran mluvil v minulém týdnu také papež František při audienci rwandských biskupů. Hovoří předseda konference rwandských biskupů, biskup Smaragde Mbonyintege:

Obyvatelé Rwandy žijí nyní v pokoji. Uvědomili si zlo, které jim přineslo prohlubování etnických rozdílů. Odnesli jsme si z toho bolestné ponaučení, jak církev tak celá společnost, aby se podobné drama už nikdy více neopakovalo. Současná vláda klade důraz na národní jednotu a smíření, zdůrazňuje mír a spravedlnost. Zároveň dochází k hospodářskému růstu, jehož výsledky jsou hmatatelné. Neznamená to, že rány už tu nejsou, stále existují. Neznamená to, že nemáme chudé a potřebné. Jsou tady a potřebují naší zvláštní péči. Jsme nicméně přesvědčeni, že cesta smíření, na niž jsme se vydali po oněch tragických událostech, nám pomůže zvednout hlavu jako národu i jako církvi. Naším posláním je budovat jednotu, mír a smíření,

říká předseda rwandského episkopátu, biskup Smargde Mbonyintege.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.