Zemřel emeritní patriarcha chaldejské církve, kardinál Emmanuel Delly

9.4.2014 

V kalifornském San Diegu zemřel dnes ráno ve věku 87 let kard. Emmanuel Delly III., emeritní patriarcha chaldejské církve. Pohřební obřady se budou konat zítra, 10. dubna, v San Diegu. V sobotu pak bude tělo zesnulého kardinála uloženo do hrobu v Detroitu, kam se z Iráku přestěhovali jeho nejbližší rodinní příslušníci.

Papež František se ve svém kondolenčním telegramu obrací na věřící chaldejské církve v Iráku i v diaspoře. S hlubokou vděčností připomíná patriarchovu oddanost jeho lidu a také úsilí, s jakým se věnoval podpoře uctivých, spravedlivých a pokojných vztahů s příslušníky jiných náboženství.

Chaldejská katolická komunita v Iráku bude slavit zádušní mši za zesnulého kardinála v bagdádské katedrále sv. Josefa. Jak pro agenturu Fides uvedl současný chaldejský patriarcha Louis Raphaël I. Sako, kard. Delly sloužil své církvi více než 60 let. Prošel spolu s ní navýsost těžkými údobími – od revoluce roku 1958 až po války posledních desetiletí a pronásledování křesťanů, která nastalo po zásahu USA. Právě bezprostředně po svržení Saddáma Husajna nastoupil Emmanuel Delly na stolec patriarchy (3.12.2003), ačkoliv se rok předtím vzdal úřadu pomocného biskupa z důvodů završení věkové hranice. V rozhovoru z prosince 2003 nově zvolený patriacha prohlásil: “Politicky jsme byli od starého režimu osvobozeni, fakticky jsme okupováni”. Jen o několik měsíců později započala vlna atentátů na katolické kostely v Bagdádu a Mosulu.

Po odchodu kard. Dellyho čítá kardinálský sbor 216 členů, z toho 120 volitelů. Irák ztrácí svého jediného zástupce, zatímco počet asijských kardinálů se snížil na 20 ( z toho 12 s právem volby).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.