Kardinál Capovilla: Neříkejte už, prosím, Janu XXIII. „dobrý papež“

10.4.2014 

Nepište už o Janu XXIII. jako o „dobrém papeži“, žádá Roncalliho osobní sekretář a nově jmenovaný kard. Loris Capovilla. Osmadevadesátiletý italský kněz poskytl rozhovor týdeníku A Sua Immagine, který vydává Italská biskupská konference ve spolupráci s Italským rozhlasem a televizí.

„Už téměř padesát let bojuji proti této definici, kterou sdělovací prostředky leckdy používají zcela nevhodně“ podotýká kard. Capovilla. „Skoro jako by chtěly Jana XXIII. stavět do protikladu s jeho předchůdcem a nástupcem. Pius XII. a Pavel VI. přece nebyli „zlí papežové“!“ Pověst „dobrého papeže“ ovšem Janu XXIII. nepřisoudila média ani mocní jeho doby, pokračuje Roncalliho bývalý sekretář. „Je dílem prostého římského lidu, dělníků z jihovýchodního předměstí Quarto Miglio, kam papež zavítal 7. března roku 1963. Tehdy vrcholila volební kampaň a farníci z kostela sv. Tarsicia – se souhlasem stran na politickém kolbišti – zakryli propagandistické transparenty bílým plátnem s nápisem: „Ať žije dobrý papež“, vysvětluje kardinál Capovilla a dodává:

„Lásku, oddanost a spontaneitu Římanů pak nicméně zneužil tisk, zejména pravicový, aby znehodnocoval Roncalliho pontifikát, který byl ovšem pro církev a svět velice důležitý – kvůli koncilu, mírové otázce a také kvůli svému stylu. Papež František je schopný takové blízkosti lidem, jaká upomíná na papeže Roncalliho, uzavírá kard. Loris Capovilla.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.