Papež: Interpretace dějin pomáhá rozlišovat, co říká Duch svatý dnešní církvi

12.4.2014 

Studium historie je jednou z cest náruživého hledání pravdy, která vždy uchvacovala lidského ducha, řekl papež František při audienci účastníků plenárního zasedání Papežského výboru pro historické vědy, v čele s jeho předsedou o. Bernardem Ardurou O.Praem. 7. dubna uplynulo 60 let od založení tohoto studijního orgánu římské kurie. Papež Pius XII. jeho ustanovením navázal na působení kardinálské komice pro historické vědy, založené v souvislosti s otevřením Vatikánského tajného archivu badatelské veřejnosti (otevřen 1881, komise vznikla 1883). Papežský výbor pro historické vědy dnes spolupracuje s řadou mezinárodních institucí. Kromě vědeckých a didaktických aktivit je v jeho kompetenci také revize oficiální posloupnosti Petrových nástupců, publikované v Annuario Pontificio a sestavování martyrologia římské církve.

„Ve svých studiích a učení se konfrontujete s událostmi života církve, která kráčí časem, se slavnými dějinami evangelizace, naděje, každodenního boje, života stráveného ve službě a vytrvalosti v náročné práci, stejně jako s jejími nevěrnostmi, zapřeními a hříchy. Vaše bádání doprovázené autentickým nasazením pro církev a upřímnou láskou k pravdě, může být velkou pomocí těm, jejichž úkolem je rozlišovat, co chce Duch svatý říci dnešní církvi.“

Z nejbližší agendy Papežského výboru pro historické vědy zmínil papež František mezinárodní sympózium připomínající sté výročí od vypuknutí I. světové války. Vatikánští historici na něm představí nejnovější bádání o diplomatických jednáních Svatého stolce, o jeho konkrétní pomoci raněným, uprchlíkům, vdovám a sirotkům, a o zprostředkovatelské roli při vyhledávání nezvěstných.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.