Solidarita církve s oběťmi požáru v Chile

15.4.2014 

Na začátku Svatého týdne přinesly agentury zprávy o rozsáhlém požáru, který vypukl v chilském Valparaíso. Oheň se rozšířil na ploše téměř 800 ha. Přírodní katastrofě padlo za oběť nejméně 16 lidí a více než 500 dalších je těžce zraněných. Ohromné jsou také materiální škody. Podle odhadů vzplanulo přes 500 domů. Více než 10 tisíc lidí bylo evakuováno. Do záchranných akcí se zapojilo 3,5 tisíce příslušníků pořádkových sil, včetně vojska.

Vatikánský státní sekretář zaslal papežovým jménem zvláštní telegram do rukou biskupa Valparaíso. František v něm vyjadřuje duchovní blízkost všem, kdo byli touto katastrofou zasaženi, a ujišťuje o zvláštní modlitbě za ty, kdo přišli o život. „Svatý otec apeluje na všechny politické představitele a celý národ, aby neklesali na duchu tváří v tvář těmto protivenstvím a v duchu solidarity a bratrské lásky poskytli všem potřebným nezbytnou pomoc,“ píše kardinál Pietro Parolin.

Při nedělních liturgických slavnostech zaznívaly v celém Chile výzvy k solidaritě a pomoci lidem zasaženým požárem. O Velkém týdnu, poznamenaném bolestí mnoha Chilanů, mluvil v Santiagu kardinál Ricardo Ezzati Andrello. Připomněl také nedávné zemětřesení: „Před několika týdny naši bratři ze severu země zažili následky zemětřesení. Včera s námi hluboce otřásl pohled na zkázu způsobenou ohněm, který se dotkl mnoha našich rodina a způsobil smrtelné oběti ve Valparaíso. Tyto dvě události nás vybízejí, abychom vešli do Velkého týdne intenzívněji a prožívali velikonoční tajemství ve svém životě v duchu solidarity,“ řekl arcibiskup Santiaga de Chile.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.