Briefing: dva svatí papežové v podání postulátorů

23.4.2014 

V čem spočívá svatost Jana XIII. a Jana Pavla II., tedy po vlastních důvodech svatořečení, které přivede příští víkend do Říma statisíce poutníků, se ptala tisková konference s postulátory kanonizačních procesů obou papežů. Kauzu papeže Roncalliho, kterou jak známo František dispenzoval od prokázaného zázraku na přímluvu kandidáta svatořečení, vedl italský minorita Giovangiuseppe Califano. Jak řekl, svatost byla u Roncalliho životním předsevzetím, které pěstoval jako kněz, biskup i papež a uskutečňoval podle čtveřice pravidel, jež si definoval v mládí:

„Už jako mladý seminarista v 15 letech napsal: Beru si za své předsevzetí stát se skutečně svatým a budu o to usilovat prostřednictví čtyř kritérií: v duchu sjednocení s Ježíšem, usebranosti srdce, modlitbou růžence a duchapřítomností ve všem, co činím.“

Jeho svatost charakterizuje hluboká pokora a odevzdanost prozřetelenosti, dodal o. Califano. V Janu XIII. vidí velkou světeckou postavu pastýře a otce, která zároveň dojímala svět svou radostností a srdečností, jež vyústila v jeho označování za „Dobrého papeže“- říká postulátor:

„Vyhlášením Synodu římské diecéze a Ekumenického koncilu otevřel církvi nové horizonty. Byl dobrým komunikátorem, dával přednost jednoduchým a bezprostředním formám, obrazům z každodenního života, které mu otvíraly přístup k lidským srdcím.“

Také v případě polského papeže slyšíme o svatosti už v mládí. P. Slawomir Oder cituje Wojtylovy přátele z univerzity, kteří na dveře jeho pokoje napsali „Budoucí světec“, už tehdy totiž vynikal v modlitbě a v reflexi nad pravými hodnotami života, k nimž měl blízko patrně i kvůli bolesti způsobené ztrátou svých blízkých.
Jako hlavní charakteristiky osobnosti Jana Pavla II. zmiňuje postulátor mystickou hloubku, odvahu, připravenost čelit protivenstvím a schopnost vidět Boží přítomnost v dějinách:

„Mystická hloubka Jana Pavla II. mu dovolovala nahlížet Boží tajemství. A to je jádrem jeho svatosti. Pokud hledáme slova, která charakterizují světce, řekneme, že je to „Muž Boží“. Jan Pavel II. byl člověkem, který v Bohu nalézal zdroj života. Modlitba mu byla dýcháním, vodou a denním chlebem.“

Úkolem papeže, stejně jako úkolem celé církve – opakoval Jan Pavel II. - je evangelizovat a přivádět všechny ke svatosti. Papež Wojtyła už v mládí přijal poselství Božího milosrdenství a pociťoval povinnost splatit dluh lásky, které se mu dostalo. To je klíč k pochopení celého jeho života – domnívá se postulátor kanonizačního procesu, P. Slawomir Oder.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.