Biskupská synoda z pohledu Benedikta XVI.

29.4.2014 

V římském papežském institutu Augustinianum dnes odpoledne proběhla prezentace svazku, nazvaného "Joseph Ratzinger - Benedikt XVI. a biskupská synoda". Kniha vychází ve Vatikánském nakladatelství péčí arcibiskupa Nikoly Eteroviče, bývalého generálního sekretáře biskupské synody a dnes apoštolského nuncia v Berlíně.

Čtenář tak získává možnost vrátit se ke dvacítce synodních shromáždění, kterých se Joseph Ratzinger účastnil. Počínaje rokem 1977, kdy tehdejší arcibiskup Mnichova-Freisingu vystoupil na čtvrté biskupské synodě s příspěvkem na téma “Katecheze v naší době”, a konče vystoupením z roku 2012 na synodě o nové evangelizaci. Jako papež předsedal Benedikt XVI. pěti synodním shromážděním – třem řádným a dvěma zvláštním synodám pro Afriku a Blízký východ.

Sám emeritní papež v dopisu, který zaslal autorovi souborného vydání, nahlíží tuto zkušenost slovy: “Bylo mi dovoleno sledovat pouť biskupské synody za posledních 35 let. Zrcadlí se v ní spolupráce biskupů s papežem a postupné dozrávání odkazu druhého Vatikánského koncilu.”
Na dnešní prezentaci knižního vydání synodních příspěvků Josepha Ratzingera vystoupili kardinálové Ruini a Müller spolu s historikem Andreou Riccardim.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.