Kardinál Barbarin: lidé velmi ocenili přítomnost Benedikta XVI.

29.4.2014 

K mimořádné atmosféře kanonizační slavnosti dvou papežů se vrací v rozhovoru pro vatikánský rozhlas také lyonský arcibiskup, kardinál Philippe Barbarin. I na něho hluboce zapůsobil postoj věřících, jejich hluboké usebrání a modlitba. Všímá si také nezvyklé vážnosti, s níž sloužil liturgii papež František:

„Očekávali jsme byť by jen nepatrný úsměv – a ono nic. Myslím, že František velmi dbá na to, aby nevystupoval jako celebrita. Proto při liturgii zachovává velkou vážnost. Dává pozor, aby pozornost nesoustředil na sebe. Myslím, že právě proto jsme se při této liturgii nedočkali takových spontánních projevů radosti, jaké známe z liturgií Jana Pavla II. nebo i Benedikta XVI.
Bylo velmi dojemné, jak lidé pokaždé přivítali, když se na obrazovce objevil Benedikt XVI. Vím, že na různých místech, kde lidé sledovali kanonizaci v kostele nebo ve velkých skupinách, se tleskalo, kdykoli se Benedikt XVI objevil. Je vidět, že si získal srdce mnoha lidí. Je to cítit. Já osobně mu také za mnoho vděčím. Jsem knězem více než 35 let a nikdy v životě jsem neviděl mši tak krásnou, jako byla ta, kterou sloužil v Paříži v září 2007. Neuvěřitelné – čistá krása. A to ticho. Dnes mohu říct, že bez jediného vysvětlujícího slova, jen způsobem, jakým sloužil liturgii, změnil způsob, jakým sloužím eucharistii já.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.