Poselství kardinála Marxe k 10. výročí rozšíření EU

2.5.2014 

„Přistoupení zemí Střední a Východní Evropy do Evropské unie je výsledkem pokojné revoluce, která v těchto bývalých komunistických zemích proběhla v roce 1989,“ píše předseda Komise episkopátů evropské unie (COMECE) ve zvláštním poselství připomínajícím rozšíření Unie v roce 2004 o Českou republiku, Estonsko, Kypr, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Maltu, Polsko, Slovensko a Slovinsko. Kardinál Reinhard Marx si všímá bezprecedentnosti tohoto aktu jak z geografického tak i sociálního hlediska.

Přijetí této skupiny národů a vytvoření komunity překlenující dlouholeté rozdělení bylo zároveň pro Západ nemalou výzvou a tento úkol zůstává nadále platný, dodává německý kardinál. Jde o stále aktuální požadavek sblížení, smíření a sjednocení, které překonává rozdíly plynoucí z různosti zkušeností, názorů a způsobů myšlení.

Podle předsedy COMECE v této věci hrají významnou roli místní církve Starého kontinentu. Kardinál Marx připomíná postavu Jana Pavla II. a jeho úlohu při svržení komunismu a otevření cesty ke sjednocení Evropy. V jejích základech leží idea svatého papeže, že Východní a Západní Evropa jsou dvě různé části, které patří do téhož živého organismu a jsou odkázány jedna na druhou. Zhostit se dědictví Jana Pavla II. tedy pro politiky i pro církev znamená „kráčet na Východě i na Západě cestou vedoucí k pravé jednotě Evropy,“ napsal kardinál Marx u příležitosti 10. výročí rozšíření Evropské unie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.