František: jako kluk jsem byl mnohokrát na stadionu a mám krásné vzpomínky

2.5.2014 

Letošní finalisté Italského poháru, mužstva Fiorentiny a Napoli, se před zítřejším rozhodujícím zápasem vydali do Vatikánu. Papež František je přijal krátce po poledni v Konzistorním sálu Apoštolského paláce spolu s představenstvem Italské fotbalové federace a první ligy. V krátké promluvě František zavzpomínal také na své mládí:

„Jako kluk jsem byl mnohokrát na stadionu a mám na to krásné vzpomínky. Radostné nedělní okamžiky, spolu s rodinou. Přál bych si, aby fotbal - a každý další podobně populární sport - znovu získal tento rozměr slavnosti. Fotbal se dnes pohybuje ve velkém podnikatelském kruhu, jde o reklamu, televizi a podobně. Ekonomické faktory by však neměly převážit nad sportovními, protože pak se může zanést špínou všechno - jak na mezinárodní, národní tak i na lokální úrovni. Proto je potřeba reagovat pozitivně, vracet těmto akcím sportovní důstojnost. A v tom máte vy, hráči, velkou zodpovědnost. Stojíte v centru pozornosti, mnoho vašich obdivovatelů je mladých a nejmladších. Uvědomujte si to, myslete na to, že váš způsob jednání má ohlas, jak v dobrém tak ve zlém. Buďte vždy skutečně sportovní!“

- vybízel papež finalisty Italského poháru. Jak v závěru dodal, sport má velkou výchovnou hodnotu, jak v oblasti osobního růstu, tak v sociální oblasti jako výchova k solidaritě, spolupráci a úctě. „Kéž fotbal vždy rozvíjí tyto své možnosti!“ řekl papež italským prvoligovým hráčům s přáním, aby zítřejší zápas byl „krásným sportovním svátkem“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.