Papeži Františkovi není cizí lidová zbožnost

3.5.2014 

Papež František má svého světce, na kterého je spolehnutí. Pod sošku svatého Josefa v Domu svaté Marty vkládá lístečky s prosbou o přímluvu v naléhavých záležitostech. V komentáři pro internetový magazín Vatincan Insider to prozradil italský vatikanista Andrea Tornielli.

Svatý otec chová hlubokou úctu k sv. Josefu. Hned vedle vstupu do papežského pokoje č. 201 je na jedné ze dvou dřevěných komod soška Mariina snoubence, pod níž ukládá vlastnoručně psané lístečky s prosbou o zvláštní milosti. Latinskoamerický řezbář zachytil sv. Josefa ve spánku, s odkazem na známou evangelijní epizodu, v níž Ježíšův adoptivní otec dostává z nebes varování před nebezpečím, které hrozí Dítěti. Jde o jeden z mála předmětů, které si František nechal přivést z Argentiny.

„Svatý otec zadává sv. Josefovi spoustu úkolů. Úcta k Ježíšovu adoptivnímu otci se přenesla na všechny, kdo se pohybují kolem Františkovy rezidence, včetně švýcarských gardistů,“ píše Tornielli.
Sv. Josef doprovází papeže Bergoglia od mládí. Počínaje patrociniem farnosti, v níž vyrůstal a kde se rozhodl pro kněžství, byl „San José“ životním průvodcem současného papeže. Také jeho pontifikát byl slavnostně zahájem právě v jeho svátek, 19. března 2013. 5. července 2013 papež oficiálně svěřil celý Vatikánský stát ochraně sv. Josefa a archanděla Michaela.

Krátce po nástupu na Petrův Stolec prý papež vysvětloval jednomu ze svých spolupracovníků: „Víš s těmihle truhláři musíš mít trpělivost: slíbí ti, že budou se zakázkou hotoví za dva týdny, a pak jim to trvá třeba měsíc. Ale udělají to – a pracují dobře! Jen musíš mít trpělivost...“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.