Proroctví je zakořeněno v realitě, řekl papež budoucím vatikánským diplomatům

3.5.2014 

Papež František navštívil v pátek v podvečer Papežskou církevní akademii. Návštěva, která nebyla veřejně předem oznámena, byla „výrazem zvláštní a otcovské pozornosti“ k této instituci, informuje dnešní vydání vatikánského listu L´Osservatore Romano. Papežská církevní akademie, která sídlí v historickém středu Říma, mezi Pantheonem a bazilikou S. Maria sopra Minerva, formuje budoucí vatikánské diplomaty. Letos zde studuje 29 kněží ze 16 zemí. Spolu s nimi papež František nejprve ve zdejší kapli slavil bohoslužbu nešpor, potom se konala otevřená diskuse, v níž Petrův nástupce odpovídal na dotazy, a nakonec spolu se zdejší komunitou povečeřel.

Během diskuse papež poukázal na tři rozhodující priority formace budoucího vatikánského diplomata: za prvé je to kompetence, tedy prohloubené studium problematiky umožňující vyhnout se improvizacím, dále bratrství, tedy kněžské přátelství umožňující přemáhat ambice a klevety a především modlitba, nejen liturgická, ale také osobní adorace před svatostánkem, kde je třeba Pánu předkládat aktuální životní situace a problémy. Papež byl mimo jiné dotázán, jak má budoucí diplomat skloubit prožívání prorockého rozměru a touhy po dobru. Petrův nástupce poukázal na to, že prorok musí stavět na třech pilířích. Nejprve je to paměť minulého, pokud jde o věrnost Boha a nevěrnost lidu. Tuto paměť uchovávají proroci, jak je patrné ve Starém zákoně. Diplomat – řekl dále papež - musí znát dějiny Boha a Jeho lidu, kterému je v dané zemi povolán sloužit. Za druhé musí být schopen sledovat přítomnost, což se pojí s kompetencí, studiem a poznáním, k čemuž je také nutné poznat tamější lidi, tedy mluvit s nimi. Za třetí je potřebné hledět do budoucna, v čemž je zapotřebí největší obezřetnosti.

Prorok – řekl dále papež František studentům Papežské církevní akademie – musí stavět na těchto třech pilířích, tedy říkat správná slova a konat správná gesta, jež se rodí v modlitbě. Když ochabne paměť, paměť evangelia, tedy církve, paměť dějin lidu, všechno ústí do ideologie. Pro porozumění reality je třeba číst v přítomnosti očima víry. Neexistují nějaké sterilizované hermeneutiky. Je iluzí myslet si, že lze chápat realitu s odhlédnutím od našeho stavu učedníků Ježíše Krista. Přítomnost je třeba interpretovat křesťanskou hermeneutikou, která je zrakem Pánova učedníka. S tím souvisí budoucnost, která je příslibem Božím. Proroctví je vyslovení správného slova, které vnuká Duch svatý po vynaloženém úsilí o modlitbu, studium a reflexi, aby bylo možné mít v paměti minulost, číst přítomnost a říkat slova týkající se budoucnosti.

Papež František během včerejšího nečekaného výjezdu za hranice Vatikánu hovořil se studenty Papežské církevní akademie také o různých aktuálních otázkách života církve, o ochraně důstojnosti lidského života na mezinárodní úrovni, o očekáváních připravovaného synodu o rodině a o charismatické dimenzi každé církevní instituce.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.