Papež: Cesta do Emauz je symbolem naší cesty víry

4.5.2014 

Na náměstí sv. Petra se dnes sešlo na 70 tisíc lidí, aby si vyslechli promluvu, kterou se Petrův nástupce obrací k věřícím každou neděli přesně v poledne. Mimo jiné řekl:

Cesta do Emauz je symbolem naší cesty víry: Písmo a eucharistie jsou nezbytnými prvky setkání s Pánem. Také často přicházíme na nedělní mši se svými starostmi, těžkostmi a zklamáními. Život nás někdy zraní a my přicházíme smutní do svých „Emauz“ a obracíme se zády k Božímu plánu. Vzdalujeme se Bohu. Liturgie Slova se nás však ujme, Ježíš vysvětlí Písmo, zažehne v našich srdcích plamen víry a naděje a ve svatém přijímání nám dodá sílu. Slovo Boží a eucharistie. Každý den čtěme úryvek evangelia. Dobře si pamatujte: denně čtěte evangelium a v neděli přistupujte k přijímání, abyste přijali Ježíše. Tak se to stalo emauzským učedníkům. Přijali Slovo, účastnili se lámání chleba a namísto sklíčenosti a porážky, jež pociťovali, byli naplněni radostí. Drazí bratři a sestry, Boží Slovo a eucharistie nás vždy naplní radostí. Dobře si to pamatujte! Jsi-li zarmoucen, vezmi si Boží Slovo! Jsi-li na dně, chop se Božího Slova, jdi na nedělní mši a přistup k přijímání, abys měl účast na Ježíšově tajemství! Boží Slovo a eucharistie nás naplňují radostí.

Po hlavní promluvě pak papež obrátil pozornost k některým aktuálním událostem:

Rád bych vás vybídnul k tomu, abyste svěřili Matce Boží situaci na Ukrajině, kde nepolevuje napětí. Situace je vážná. Spolu s vámi prosím za oběti těchto dní a modlím se, aby Pán upokojil srdce všech a vnuknul jim city bratrství.

Kromě Ukrajiny poukázal také přírodní pohromu v Afghánistánu:

Modleme se také za ty, kteří zahynuli v důsledku masivního sesuvu půdy, ke kterému došlo před dvěma dny v Afghánistánu. Všemohoucí Bůh, který zná jméno každého z nich, kéž všechny přijme do svého pokoje a přeživším daruje sílu jít dál za podpory těch, kteří snaží jim ulevit v jejich utrpení.

Potom papež pozdravil také italské Sdružení Meter, které již dvacet let účinně potírá sexuální zneužívání dětí, zvláště ty jeho formy páchané prostřednictvím internetu. Velkou část dnešního poledního setkání věřících se Svatým otcem tvořili účastníci každoročního pochodu Pro život a povzbudil je k další práci na tomto poli.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.