Papež František sloužil mši v polském národním kostele v Římě

4.5.2014 

Papež František dnes dopoledne slavil k poctě sv. Jana Pavla II. eucharistii v polském národním kostele sv. Stanislava, který se nachází v ulici via delle Botteghe Oscure nedaleko piazza Venezia. Kostel daroval Polsku papež Řehoř XIII. v roce 1578 a od té doby nepřetržitě slouží jako opěrný bod poutníkům přicházejících ze země našich severních sousedů, jakož i polské obci žijící v Římě. Rektorem kostela zasvěceného polskému patronovi, sv. Stanislavu, je o. Pavel Ptasznik, který je zároveň vedoucím polské sekce státního sekretariátu Apoštolského stolce a který těsně před návštěvou papeže Vatikánskému rozhlasu řekl:

V římské diecézi žije 20 tisíc Poláků. Jsou zde rodiny i jednotlivci. Pastorační službu zde koná skupina řeholních a diecézních kněží, kteří pracují na římské kurii a v různých kostelech města.

V kostele sv. Stanislava - přibližuje dále jeho rektor - se slouží v neděli osm bohoslužeb, ve všední dny dvě. Na první sv. přijímání je tady letos připravováno čtyřicet dětí, dvacet mladých lidí se připravuje na biřmování. Každý den je zde možné přistoupit ke svátosti smíření nejen v polském jazyce. Při kostele působí také charitní služba. Denně je např. poskytováno teplé jídlo bezdomovcům a nezaměstnaným. Farnost organizuje také jazykový kurz italštiny pro dospělé. Působí zde několik společenství a svoje středisko zde má samozřejmě také polská mládež.

Vzhledem k nevelkému počtu lidí, které kostel pojme – přibližně stovka lidí – musela být instalována na ulici před kostelem velkoplošná obrazovka. Dnešní eucharistie se tak mohlo účastnit několik tisíc lidí, kteří sem přišli. Papež František, věren svému prostému stylu, pronesl krátkou homilii, v níž mimo jiné řekl:

Vy, bratři a sestry, jste součástí lidu, který byl v dějinách velmi zkoušen. Polský národ dobře ví, že vstup do slávy musí vést skrze utrpení a kříž (srov. Lk 24,26). Ví to nikoli proto, že to studoval, ale protože to prožil. Svatý Jan Pavel II. jakožto syn hodný své pozemské vlasti šel touto cestou. Ubíral se jí příkladně a Bůh jej zbavil úplně všeho. Proto „jeho tělo odpočívá v naději“ (srov. Sk 2,26; Žl 16,9).
A my? Jsme připraveni vydat se touto cestou?
Vy, drazí bratři, kteří dnes tvoříte polskou křesťanskou obec v Římě, chcete jít touto cestou? Svatý Petr vám také hlasem svatého Jana Pavla II. praví: „Žijte v bázni po dobu svého vyhnanství“ (1
Petr 1,17). Je pravdou, že jsme pocestní, ale nikoli bloudící. Jsme na cestě. Víme však kam. Nebloudíme. Jsme poutníci, nikoli tuláci, jak říkával svatý Jan Pavel II.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

To byla homilie Svatého otce pronesená při dopolední mši v polském národním kostele sv. Stanislava na poděkování za kanonizaci Jana Pavla II. Tento svatý polský rodák navštívil zdejší kostel během svého pontifikátu celkem třikrát (1979, 1992 a 2000), ale nebyl prvním papežem, který tak učinil. Zavítali sem rovněž tři jeho předchůdci na Petrově stolci, totiž Alexandr VII. (1665-1667) bl. Inocenc XI. (1676-1689) a Klement XI. (1700-1721).

Papež František po mši před kostelem vyměnil pár slov s přítomnými a podotkl, že jeho dnešní návštěva je první etapou jeho chystané návštěvy Polska. Potom již se musel odebrat do Vatikánu k polední promluvě před modlitbou Regina caeli.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.