Kardinál Onaiyekan: bude-li to možné, vykoupíme gymnazistky z rukou islamistů

7.5.2014 

Zděšení a nejistota panují v nigérijským státu Borno po úterním únosu osmi děvčat ve věku od 12 do 15 let. Podobně jako při přepadení dívčí koleje v Chiboku před třemi týdny, odkud bylo odvlečeno 200 studentek, má únos na svědomí islamistická sekta Boko Haram. Islamisté prohlásili, že budou dívky „ve jménu Alláha“ prodávat jako otrokyně.
Společnost obviňuje nigérijskou vládu z netečnosti k tak závažnému zločinu. „Byli bychom schopni pochopit, kdyby vládní síly váhaly nad tím, jak děvčata osvobodit, aniž by jim ublížily“ - říká arcibiskup Abudžy, John Olorunfemi Onaiyekan. – „Ale výroky o tom, že nejsou schopny unesené najít, jsou opravdu nepřijatelné.“ Celá Nigérie se strachuje o osudy děvčat a o to, co se jim může přihodit ze strany únosců, dodává arcibiskup:

„Jako Nigérijci bychom si nikdy nepomysleli, že se v naší zemi může stát něco takového, jako násilí rozsévané Boko Haram, mířící na nevinné lidi. Vím o jejich vazbách na teroristy z jiných zemí. Musíme najít způsob, jak se těmto povstalcům postavit, zvláště nyní, kdy je celá Nigérie pohnuta osudem nevinných děvčat. To, že mají být prodané, není na celé situaci to nejhorší. Bude-li to potřeba, půjdeme na trh a vykoupíme je. Nejhorší je, že nevíme, jakému násilí jsou vystavené, co se s nimi skutečně děje, v jakém jsou stavu.... Těžko si vůbec představit, co asi přožívají jejich rodiče. V této situaci musíme všichni vykasat rukávy a zasadit se o jejich osvobození, bez nadbytečných politických nebo náboženských polemik. Jde o studentky, jejichž život je ohrožen.“

Únos děvčat z koleje v Chiboku v nigérijském státu Borno není ojedinělým aktem toho druhu. Mnoho studentek unesených v minulém roce se dosud nevrátilo do svých domovů. Povstalci z Boko Haram chtějí tímto způsobem ukázat, že děvčata nemají vůbec studovat – a pokud snad, pak jedině na islámských školách.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.